Dit is ‘m: de nieuwe KTM 1290 SMT

We wisten dat -ie ging komen, maar nu eindelijk rijdend gespot!

Je herinnert je ongetwijfeld die gave KTM 990 SMT (test en foto’s) nog wel. Wij vonden het erg jammer dat KTM de SMT uit de modellijn schrapte, maar gelukkig hoorden we al gauw geruchten dat de Oostenrijkers werkten aan een nieuwe SMT. We hebben daar nu eindelijk bewijs van, getuige deze spy-foto’s van Asphalt & Rubber waardoor we nu in grote lijnen weten hoe de nieuwe generatie SMT er uit gaat zien.

Dit nieuwe model is natuurlijk gebaseerd op de KTM 1290 Super Duke R (klik voor test) en dat is te zien. In de basis (motorblok, frame, swingarm en zelfs uitlaat) is de SMT een Super Duke, maar met aangepaste vering met langere veerwegen, een kofferset, betere windbescherming, andere zithouding en ander kuipwerk biedt deze basis plots een heel andere werkplek. Wij vinden het uitgezakte snuitje trouwens erg opvallend, die reikt bijna tot op het voorwiel.

Wat betreft de prestaties is het natuurlijk gissen, maar KTM kennende zal het motorblok bepaald geen mak lammetje worden. Er kan best wat topvermogen ingeleverd worden, maar iedereen die wel ’s op een 1290 Super Duke R heeft gereden weet dat dat bepaald geen probleem is. Natuurlijk zal KTM ook met een schuin oog naar de S1000XR van BMW en de nieuwe Multistrada van Ducati kijken qua prijsstelling en vermogen.

En wanneer we deze SMT op de markt gaan zien? Getuige het complete pakket dat we al zien rijden denken we dat de presentatie al binnen een jaar plaats zal vinden. Zeker ook doordat de testrijder bepaald niet in onopvallende KTM-kledij is gestoken lijkt het er niet op dat ze het model nog angstvallig geheim willen houden. Logisch, want S1000XR- en Multistrada-gegadigden kunnen door deze foto’s nog aan het twijfelen gebracht worden!

 

Dit artikel is geplaatst in: Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie