Hof verbiedt kenteken naast achterwiel

Zelfbouwers opgelet!

De kentekenplaat naast het achterwiel monteren, mag het nu wel of niet? Terwijl de meeste motorrijders het kenteken tussen de knipperlichten, in het midden onder het kontje van de motor hebben gemonteerd, kiezen sommigen voor een andere plek. Zelfbouwers bijvoorbeeld, die willen de gele plaat nog wel eens op de achterbrug schroeven. Eigenlijk mocht dit al niet, maar motorrijders die het toch deden kwamen voorheen er voorheen nog wel eens onderuit na het aantekenen van bezwaar. Dat zal nu niet zo snel meer gebeuren door een uitspraak van het Gerechtshof Leeuwarden. Dit schrijft de MAG in een persbericht.

De aanleiding van deze zaak was een bekeuring die een motorrijder kreeg. De kentekenplaat was links van de motor bevestigd. ‘Niet behoorlijk zichtbaar’, zo oordeelden de betrokken agenten. De motorrijder kreeg een boete, vocht deze aan en ging in hoger beroep. Zelfs het Hof boog zich dus over de zaak en maakt nu een einde aan de onduidelijkheid. 

Want die onduidelijkheid was er volop. De MAG hielp enkele jaren geleden een motorrijder onder eenzelfde boete uit te komen. Sindsdien maken andere motorrijders gebruik van de voorbeeldbrief die zij op de website publiceerden. Hiermee kon aan de hand van de geldende artikelen in de ‘Regeling kentekens en kentekenplaten’ bezwaar worden aangetekend. Ook toen stond er in artikel 7, lid 6 het volgende: ‘De kentekenplaat moet loodrecht op het verticale mediaanvlak van het voertuig zijn aangebracht’. Met ‘mediaanvlak’ wordt het midden van het voertuig bedoelt, zo oordeelt het Hof nu. 

Na deze uitspraak is er nu jurisprudentie over dit onderwerp. Wie het kenteken toch nog links of rechts van het midden monteert zou een K030a aan de broek kunnen krijgen, oftewel: ‘het kenteken niet behoorlijk zichtbaar aanwezig hebben op of aan een motorrijtuig’. 

Foto: MAG

 

Dit artikel is geplaatst in: Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op dit item zijn (nog) geen reacties.