Video: Op je plaat met 552 km/u

Recordpoging op Australische zoutvlakte gaat flink fout.

Het is vrijdag en dus komen vanavond weer de sterke verhalen boven wanneer we het een en ander geconsumeerd hebben aan de toog. Valerie Thompson heeft deze week het sterkste verhaal.

Tijdens de World Speed Trials op het Australische Gairdnermeer ging ze namelijk op haar plaat met 343 mijl per uur. Omgerekend is dat zo’n 552 km/u. Dat deed ze tijdens een poging het wereld snelheidsrecord voor motorfietsen boven de 1000cc te verbreken. Haar wapen van keuze? Een turboaangedreven 3000cc V4 met dubbele bovenliggende nokkenassen in een bijna zes en een halve meter lange monocoque-constructie met een allesomhullende stroomlijnkuip waardoor het geheel meer weg heeft van een raket dan een motorfiets. Vermogen? 500 pk.

Op de droge bedding van het zoutmeer wordt jaarlijks gekeken wie de snelste is. Eerder zette Thompson, die ook wel de Amerikaanse ‘Queen of Speed’ wordt genoemd, al een persoonlijk record toen ze tijdens een vliegende start op de 12 kilometer lange baan een topsnelheid behaalde van 328,467 m/u. Tijdens de poging die hieronder te zien is begint de achterkant van haar ‘Bub 7’ bij ongeveer 552 km/u te zwalken waarna ze een paar omwentelingen maakt waar zelfs Epke Zonderland van zal staan te kijken. De parachutes van het 730 kilo wegende gevaarte worden direct geactiveerd waardoor de snelheid er voldoende wordt uitgehaald om de motorfiets op zijn zij te doen vallen en zo – na een volle mijl – eindelijk tot stilstand komt. 

Thompson komt er met wat lichte verwondingen en een ijzersterk verhaal vanaf. Het eerste biertje is vanavond voor haar!

Dit artikel is geplaatst in: Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op dit item zijn (nog) geen reacties.